Αθλητισμός και παιδεία: Πώς συνδυάζονται

O αθλητισμός δεν αφορά μόνο τα στοιχήματα και τους κωδικός μπόνους.  Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι αναρίθμητα, και όπως θα δούμε μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση της παιδείας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η σωματική άσκηση να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της. Το γνωστό και χιλιοειπωμένο ρητό “νους υγιής εν σώματι υγιεί”, θέλει να τονίσει το πώς η καλή φροντίδα της σωματικής μας κατάστασης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογική και νοητική μας ευεξία.

Σφαιρικη γνωση:

Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει σωστή ανατροφή και διαμόρφωση συνειδήσεων και χαρακτήρων, εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις. Οι γνώσεις είναι πολύ χρήσιμες, αλλά όταν μιλάμε για τη δημιουργία μιας ειρηνικής και υγιούς κοινωνίας μέσω της παιδείας, τότε αυτές δεν αρκούν από μόνες τους σε καμία περίπτωση.

Δυστυχώς αυτό είναι κάτι από το οποίο πάσχουν τα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα, και ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται έγκλημα, βία, μίσος, διχασμός, ρατσισμός, ατομικισμός και προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε διαπροσωπικές, είτε γενικότερα μεταξύ πολιτών ή κράτους και πολιτών. Ειδικά τα ερεθίσματα τα οποία δέχονται τα παιδιά σε μικρή ηλικία, θα επηρεάσουν έπειτα σε μεγάλο βαθμό το τι άνθρωποι θα γίνουν.

Οφελη αθλητισμου:

Εδώ είναι λοιπόν που έρχεται ο αθλητισμός και μπορεί να συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση σε σημαντικό βαθμό. Πρώτον, η σωματική άσκηση ως γνωστόν είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του άγχους και της κατάθλιψης, δίνοντας μας περισσότερη ψυχική ηρεμία. Επίσης, συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσης, της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων του εγκεφάλου.

Έτσι, η απόδοση των μαθητών και φοιτητών στις σχολικές και ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσω της άσκησης, εφόσον θα έχουν αυξημένη πνευματική ενέργεια. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και άλλα σημαντικά ατού. Στα αθλήματα, εφόσον διδάσκονται σωστά, καλλιεργείται η αίσθηση της πειθαρχίας, της προσπάθειας και σωστής προετοιμασίας, του ομαδικού πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας και της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά είναι αναγκαία χαρακτηριστικά για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού επιπέδου τους. Άλλο τόσο βέβαια είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση σωστών και ηθικών ανθρώπων, και συνεπώς και ποιοτικών ανθρώπινων σχέσεων. Παιδεία και αθλητισμός λοιπόν είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, το ένα χρειάζεται και συμπληρώνει το άλλο.

Πώς λοιπόν μπορούνε τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και η πολιτεία να προωθήσουν τον αθλητισμό;

Σε ένα μικρό βαθμό μπορούμε να πούμε ότι το κάνουν, αλλά κάπως πρόχειρα χωρίς εμβάθυνση. Υπάρχουν λοιπόν αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, μαθήματα φυσικής αγωγής και διαφόρων δραστηριοτήτων, και έτσι έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές και οι φοιτητές να αθληθούν.

Δυστυχώς όμως δεν αρκεί απλά αυτό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές, ειδικά στην Ελλάδα. Πολλές εγκαταστάσεις δεν είναι σε καλή κατάσταση ή είναι λίγες και οι επιλογές των αθλημάτων είναι περιορισμένες. Επίσης, συχνά δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό γυμναστών, που να έχουν και οι ίδιοι τη σωστή παιδεία ώστε να διδάξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά.

Κλείνοντας, χρειάζεται λοιπόν περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία και μεγαλύτερη εστίαση από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο να προωθήσουν στα παιδιά τον αθλητισμό, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη του στο μέγιστο βαθμό και σε όλο του το εύρος.