Η διαδικτυακή εκμάθηση συγκριτικά με την παραδοσιακή

Η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική με την πάροδο του χρόνου ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, είτε για να αλλάξουν επάγγελμα είτε για να εξειδικευτούν περισσότερο στο παρόν επάγγελμά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να επιστρέφει «στα θρανία».

Όμως, με τα απαιτητικά ωράρια των πανεπιστημίων και κάθε είδους εκπαιδευτικού μέσου, καθίσταται δύσκολο αυτό για όσους θέλουν παράλληλα να διατηρήσουν το εισόδημά τους. Για αυτό το λόγο υπάρχουν τα μαθήματα μέσω διαδικτύου. Άλλωστε, πλέον, σχεδόν τα πάντα είναι δυνατά μέσω αυτού του δυνατού εργαλείου που ονομάζεται ίντερνετ –από την αγορά ρούχων μέχρι τα καζίνο- οπότε, γιατί όχι και η εκπαίδευση. Ας δούμε, όμως, ποιος τρόπος είναι καλύτερος και ποιος όχι.

Ωράριο μαθημάτων

Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάνουν τη διαδικτυακή εκμάθηση πολύ πιο δελεαστική από την παραδοσιακή, είναι το ευέλικτο ωράριο παρακολούθησης των μαθημάτων. Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει έτοιμες τις διαλέξεις στο διαδίκτυο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή τον βολεύει, ειδικά αν εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του. Από εκεί μπορεί να αντλήσει τις γνώσεις που του χρειάζονται ώστε αργότερα να πάρει μέρος στα αντίστοιχα διαγωνίσματα που στο τέλος θα του εξασφαλίσουν το πτυχίο που επιθυμεί. Φυσικά, μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά ακόμη και αν το πανεπιστήμιο που επέλεξε βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης.

Στον παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης, τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν απογευματινά μαθήματα, στην περίπτωση που το πρωινό ωράριο δεν τους βολεύει. Συνήθως η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται μία φορά την εβδομάδα, όμως, οι φοιτητές θα πρέπει να παρευρίσκονται εκεί για ένα συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας και μόνο. Αν βάλουμε και τον παράγοντα της απόστασης του φοιτητή από το χώρο του Πανεπιστημίου, τότε ο χρόνος αυτός αυξάνεται. Φυσικά, αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης συνιστάται περισσότερο σε αυτούς που επιθυμούν να σπουδάσουν κάποια επιστήμη που απαιτεί, για παράδειγμα, παρακολούθηση εργαστηρίων.

Τρόπος επικοινωνίας και διαδραστικότητας

Στην εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, η επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών γίνεται μέσω του ίντερνετ με τη μορφή βιντεοκλήσεων ή γραπτών μηνυμάτων. Δεδομένου αυτού, ένας διαγωνιζόμενος που χρειάζεται μια συμβουλή ή τη βοήθεια ενός συμφοιτητή του σε κάποια άσκηση, δυσκολεύεται περισσότερο να λύσει την απορία του. Παράλληλα, υπάρχει και η πιθανότητα να έχει προβλήματα σε οποιουδήποτε είδους διαδικτυακής δραστηριότητας καθώς μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τεχνικά προβλήματα.

Αντίθετα, στον παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης, η επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών είναι πιο εύκολη. Επιπλέον, με την επικοινωνία αυτή οι φοιτητές μπορούν να βρεθούν σε παραγωγικούς διαλόγους βασισμένους στο αντικείμενο μελέτης τους και να διευρύνουν περισσότερο τις γνώσεις τους. Άλλωστε, μια υγιής συζήτηση έχει επιχειρήματα και αντίλογο. Παράλληλα, μέσω του παραδοσιακού τρόπου εκμάθησης οι φοιτητές έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους καθηγητές και συμβούλους τους. Αυτή η διαδραστικότητα ενισχύει την εκμάθηση του φοιτητή, ο οποίος μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιλύσει κάποια απορία του ή ακόμη και να επεκτείνει τις γνώσεις του μέσω ενός υγιούς διαλόγου.

Διαδικτυακή εκμάθηση ή παραδοσιακή εκμάθηση;

Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι και οι δύο τρόποι εκμάθησης έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Όμως, και οι δύο τρόποι εκμάθησης είναι εξίσου αποτελεσματικοί και δίνουν στους φοιτητές τα εφόδια που χρειάζονται για να εξειδικευτούν σε κάποιο τομέα. Επιπλέον, η διαδικτυακή μάθηση είναι πολύ διαδεδομένη πλέον επειδή προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες σε φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης. Η επιλογή του τρόπου είναι καθαρά στα χέρια του φοιτητή, αναλόγως τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες του.