Η Μαγεία της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση

Οι όροι «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» και «Διαδικτυακή Εκπαίδευση» συχνά συγχέονται ενώ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους. Ο πρώτος όρος αφορά τη χρησιμοποίηση εργαλείων τεχνολογίας στην εκπαίδευση, όπως είναι για παράδειγμα ένας φορητός υπολογιστής. Αντίθετα, η διαδικτυακή εκπαίδευση αφορά την εκπαίδευση μέσω του ίντερνετ, δηλαδή την παρακολούθηση μαθημάτων μέσω του διαδικτύου. Παρόλα αυτά, αυτές οι δύο έννοιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί και να συνδυαστούν με στόχο την εκπαίδευση.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη μαγεία πίσω από αυτούς τους δύο όρους που ο κόσμος μπερδεύει.

Η Εκπαιδευτική Τεχνολογία

Εφόσον πλέον ζούμε στην εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία μέρα με τη μέρα, είναι αναμενόμενο να προσπαθήσουμε να την εντάξουμε και στην εκπαίδευση. Η τεχνολογία στην εκπαίδευση έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στους μαθητές και πολίτες του αύριο. Αρχικά, μέσω των εργαλείων της τεχνολογίας, η εκπαίδευση προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την κατάσταση της δουλειάς που θα κάνουν αργότερο. Με δεδομένο ότι πλέον σε όλους τους τόπους εργασίας όλα γίνονται ηλεκτρονικά, αυτό είναι εύκολο να το κατανοήσει κανείς.

Επιπροσθέτως, μέσω της τεχνολογίας, η εκπαίδευση γίνεται πιο εύκολη αφού όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι μαθητές, μπορούν να αποθηκευτούν ώστε να ξαναδιαβαστούν ή και να παρθούν μέσω των εργαλείων αυτών. Αυτό αυτόματα λύνει το χρόνιο πρόβλημα που είχαν όλοι οι προηγούμενοι μαθητές με τον όγκο των βιβλίων και την πληθώρα εργασιών, φυλλαδίων και τετραδίων που έπρεπε να πηγαινοφέρνουν από και προς το σχολείο. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν από νωρίς πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία τεχνολογίας και έρχονται σε άμεση επαφή με την τεχνολογία και την εξέλιξή της.

Θες να σπουδάζεις από το σπίτι; Μία είναι η λύση

Η Διαδικτυακή Εκπαίδευση μπορεί να γίνεται μέσω της χρήσης εργαλείων τεχνολογίας, όπως είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική τεχνολογία. Μέσω της εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, ο καθένας πλέον μπορεί να σπουδάσει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και στη σχολή που τον ενδιαφέρει χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί ή να μετακομίσει. Με λίγα λόγια, αν μένετε σε μια χώρα και θέλετε να σπουδάσετε σε ένα ξένο πανεπιστήμιο αλλά δε θέλετε να αφήσετε τη δουλειά σας και τον τόπο σας, μπορείτε πλέον να το κάνετε μέσω του ίντερνετ.

Με αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης λύνονται πολλά προβλήματα που στο παρελθόν είχαν όσοι ήθελαν να αλλάξουν επάγγελμα ή ακόμη και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους πάνω στο επάγγελμα που ασκούσαν. Δεδομένου ότι υπάρχουν πανεπιστήμια στο εξωτερικό με πτυχία μεγαλύτερης ισχύς από αυτής που έχουν τα εγχώρια πανεπιστήμια αρκετών χωρών, η διαδικτυακή εκπαίδευση άνοιξε πολλές πόρτες σε όλους τους εκπαιδευόμενους. Παράλληλα αυτός ο τρόπος εκμάθησης δεν υποχρεώνει τον εκπαιδευόμενο να ακολουθήσει το πρόγραμμα μιας σχολής που μπορεί να μην τον βολεύει και ταυτόχρονα δεν τον υποχρεώνει να αποκτήσει το πτυχίο του μετά την πάροδο ενός αριθμού ετών. Συνήθως για να αποκτήσετε ένα πτυχίο μέσω της διαδικτυακής εκπαίδευσης χρειάζεστε μόλις μερικούς μήνες ενώ αντίστοιχα σε ένα πανεπιστήμιο μπορεί να χρειαζόσασταν μέχρι και τέσσερα έτη για να το πετύχετε αυτό.

Συμπεράσματα

Πλέον, μέσω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όλα είναι δυνατά. Ακόμη και τα εμπόδια που είχαν οι εκπαιδευόμενοι και μαθητές στα σχολεία και μπορεί να έχουν ακόμη, έχουν ξεπεραστεί και μπορούν να ξεπεραστούν. Με τη δημιουργία της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, η δουλειά των εκπαιδευτικών έχει γίνει ευκολότερη ενώ παράλληλα προσφέρει πολλά και στους εκπαιδευόμενους. Αντίστοιχα, η διαδικτυακή εκπαίδευση έχει ανοίξει πόρτες και έχει προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να λάβουν κάποιο πτυχίο. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε σωστά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας προς όφελός μας.