Η σημασία της δια βίου μάθησης

Με τον όρο “δια βίου μάθηση” εννοούμε την αντίληψη ότι η παιδεία ενός ανθρώπου είναι κάτι το οποίο ξεκινά από τη γέννησή του και τελειώνει με το θάνατό του. Δεν περιορίζεται λοιπόν σε βασική εκπαίδευση και σπουδές, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς και συνεχίζεται κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Έτσι, η εκπαίδευση μπορεί να εμπλουτιστεί από ποικίλες δραστηριότητες, καθώς και από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, με πολλούς τρόπους.

Η επίδραση και σημασία της δια βίου μάθησης έχει επισημανθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τώρα, από κορυφαίες προσωπικότητες. Φιλόσοφοι, ηγέτες, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί από πάντα προσπαθούσαν να μεταδώσουν το γεγονός ότι ένας άνθρωπος δε σταματάει ποτέ να παίρνει γνώσεις στη ζωή του, και ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι ένα σημαντικό μάθημα. Μην ξεχνάμε τη γνωστή ρήση του Σωκράτη, “εν οίδα ότι ουδέν οίδα”, που σημαίνει “ένα γνωρίζω, ότι δε γνωρίζω τίποτα”.

Η αντίληψη πίσω από τη δια βίου μάθηση λοιπόν είναι ότι η σωστή παιδεία έχει αμέτρητες εκφάνσεις και δεν περιορίζεται μονάχα στη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων. Οι γνώσεις που μπορεί να αποκτήσει κάποιος άνθρωπος, τόσο σε μαθησιακό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, είναι άπειρες, επομένως θα έπρεπε να επιδιώκει και να στρέφει την προσοχή του σε μία σφαιρική παιδεία.

Η σωστή παιδεία λοιπόν δεν εστιάζει μόνο στην απόκτηση ακαδημαϊκών γνώσεων, αλλά είναι κάτι πολύ βαθύτερο που στοχεύει στην καλλιέργεια του πνεύματος και του ήθους. Έτσι λοιπόν, κάθε ανθρώπινη επαφή, συζήτηση, και αλληλεπίδραση, είτε είναι μεγάλης διάρκειας είτε δευτερολέπτων, μπορεί να διδάξει έναν άνθρωπο κάτι καινούριο που μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικό.

Για να μπει κάποιος στο πνεύμα της δια βίου μάθησης, πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό, να σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και να είναι ταπεινός. Να κυνηγάει τη γνώση με κάθε τρόπο και να αρπάζει ευκαιρίες. Στη σημερινή εποχή, το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό ατού για την εμβάθυνση των γνώσεών μας, καθώς πλέον διαθέτει άπειρες πληροφορίες για τα περισσότερα θέματα. Είναι βέβαια σημαντικό πάντα να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα των πληροφοριών, οι οποίες έχουν να κάνουν με στοιχεία και γεγονότα, και όχι απλά με απόψεις.

Η σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση αποκτάται βέβαια και μέσω των δραστηριοτήτων. Δε νοείται λοιπόν χωρίς τη σωματική άσκηση, η οποία συμβάλλει στην ψυχική ηρεμία και την ευφορία, στην υγεία του σώματος και του εγκεφάλου, και στην απόκτηση διαφόρων γνωστικών ικανοτήτων. Είναι καλό λοιπόν να έχουμε ένα η και πολλά χόμπι, πέρα από την εργασία μας, και να είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και δραστηριότητες.

Μόνος μας ο καθένας μπορεί να δει πόσα καινούρια πράματα μπορεί να μάθει όταν αρχίζει κάτι καινούριο. Είτε αυτό είναι ένα άθλημα, είτε ένα βιβλίο, οτιδήποτε. Με ένα άθλημα για παράδειγμα, μαθαίνουμε καλύτερα το σώμα μας και τις δυνατότητές του, εξασκούμε τη στρατηγική μας, εξοικειωνόμαστε στη διαχείριση της ήττας και την ευγενή άμιλλα. Αλλά και στο σπίτι κάποιος αν μείνει, μπορεί να μάθει πολλά μέσω ενός βιβλίου, μιας ταινίας ή του διαδικτύου.

Αποφύγετε λοιπόν την αδράνεια ή την υπερβολική εργασία και προσήλωση σε συγκεκριμένα μόνο πράγματα, και απολαύστε τα οφέλη της δια βίου μάθησης.