Θες να αλλάξεις τον κόσμο; Ξεκίνα από την παιδεία!

Σκοπός της παιδείας δεν είναι απλώς η επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου γνώσεων. Είναι ο εφοδιασμός των μαθητών με τα απαραίτητα εργαλεία με τα οποία θα βγουν αύριο έξω στον κόσμο και θα τον διαμορφώσουν για τον εαυτό τους. Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει κάποτε ότι η παιδεία είναι το δυνατότερο όπλο που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Πώς μπορεί η παιδεία, λοιπόν, να αλλάξει τον κόσμο;

Εξάλειψη των παλιών στερεοτύπων

Η παιδεία μπορεί να εξαλείψει ριζικά την ανισότητα των δύο φύλων, να μειώσει τη φτώχεια που μαστίζει τον κόσμο, να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πλανήτη, να εμποδίσει άσκοπους θανάτους και αρρώστιες και να προωθήσει την ειρήνη. Σε οικονομικό επίπεδο, η παιδεία μπορεί να βοηθήσει τα έθνη να διατηρήσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητά τους και να κρατήσει σταθερή την παγκόσμια ευημερία.

Ναι, η παιδεία μπορεί να καταφέρει αυτά και άλλα πολλά. Αυτό μπορούμε να το δούμε εύκολα αν συγκρίνουμε τις προηγούμενες γενιές με τις τωρινές. Ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν μερικά από τα προαναφερθέντα πράγματα. Ακόμη και αν δεν έχουν αλλάξει ριζικά ακόμη, έχουν αλλάξει τόσο ώστε να έρθει η επόμενη γενιά που θα τελειοποιήσει τη σκληρή δουλειά που έκανε η προηγούμενη για να φτάσει ο κόσμος μας ως εδώ.

Επιβίωση των επόμενων γενεών

 Τα στοιχεία που θέλουν την παιδεία ως καταλυτικό μέσο αλλαγής του κόσμου φτάνουν μέχρι και στη σημασία της στη μητρότητα. Είναι βασικό να δοθούν ευκαιρίες στα κορίτσια όλου του κόσμου να μορφωθούν και να αποκτήσουν σωστή παιδεία πηγαίνοντας στο σχολείο. Αν το σκεφτούμε μελλοντικά, μια μητέρα που είναι ικανή να διαβάζει, θα μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της καλύτερα από μακροχρόνιες αρρώστιες κάθε είδους καθώς και από το να πεθάνουν νέα.

Έρευνες έδειξαν ότι ένα παιδί που γεννιέται από μητέρα που μπορεί να διαβάσει, έχει 50% παραπάνω πιθανότητες να επιβιώσει μέχρι και άνω των πέντε ετών της ζωής του. Η UNESCO, μάλιστα, κάνει λόγο για τις 1.8 δισεκατομμύρια παιδικές ζωές των φτωχότερων περιοχών της Αφρικής που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν οι μητέρες τους είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Μέσω των παραπάνω, επιστρέφουμε σε αυτό που προαναφέραμε σχετικά με τις μελλοντικές γενιές ενώ γίνεται ξεκάθαρο παράλληλα το πόσο σημαντική είναι η παιδεία στη ριζική αλλαγή του κόσμου.

Τα εφόδια για την αλλαγή του κόσμου μας

Έχοντας πλέον δεδομένο ότι μέσω της παιδείας μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή του κόσμου που ζούμε προς το καλύτερο, θα πρέπει να συλλογιστούμε τη σημαντικότητα των αλλαγών που πρέπει να κάνουμε τώρα στην παιδεία ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Κατά πρώτον και κύριο λόγο θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις επιθυμίες των μαθητών και των κοινοτήτων και να σκεφτούμε τι είναι πιο ωφέλιμο για την κοινωνία.

Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία, την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων. Ειδικά το τελευταίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν τα παιδιά που θα ενηλικιωθούν μεθαύριο να επιλύσουν βασικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Με την επένδυση στην παροχή παιδείας γύρω από αυτούς τους τομείς, μπορούμε σίγουρα να δώσουμε έστω και λίγη βοήθεια στους μαθητές που θα συμβάλλουν στη μελλοντική καλυτέρευση του κόσμου μας.