Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα;

Για τη δημιουργία ενός καλού συστήματος παιδείας, αρκετοί παράμετροι παίζουν ρόλο και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η διαθεσιμότητα των πόρων, η σωστή διαχείρισή τους, η υποστήριξη από το κράτος, η νομοθεσία, η χάραξη πολιτικών από την εκτελεστική εξουσία, το ακαδημαϊκό επίπεδο(σε όλες τις βαθμίδες), οι αποδόσεις των εκπαιδευόμενων και πολλά άλλα. Ας δούμε ποιες χώρες της Ευρώπης διαθέτουν τα πιο ποιοτικά εκπαιδευτικά συστήματα.

  1. Φινλανδία:

Οι επιδόσεις των μαθητών της Φινλανδίας είναι σύμφωνα με στατιστικά από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο, και η διαφορά μεταξύ αδύναμων και καλών μαθητών είναι από τις μικρότερες επίσης. Πώς τα καταφέρνουν λοιπόν οι Φινλανδοί; Δίνουν έμφαση στην ξεκούραση των μαθητών, αντί στη σκληρή δουλειά, όσο περίεργο και αν σας ακούγεται αυτό!

Τα παιδιά στη Φινλανδία πηγαίνουν στο σχολείο συνολικά μόλις 20 ώρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις 40 ώρες που πάνε στην Ελλάδα. Έτσι, έχουν χρόνο να χαλαρώσουν, να παίξουν, και να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Αυτή η δυνατότητα που τους δίνεται να είναι απλά παιδιά, είναι και σύμφωνα με τους Φινλανδούς αυτό που τους κάνει να αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα.

  1. Νορβηγία:

Άλλη μία σκανδιναβική χώρα με πολύ υψηλό επίπεδο παιδείας. Στη Νορβηγία δίνεται έμφαση στη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας. Έτσι, με εξαίρεση λίγα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όλα τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι δημόσια και δέχονται φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς αυτό θεωρείται ατού.

Παράλληλα, οι μαθητές και φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τις τέχνες, τη μουσική, τη σωματική άσκηση και να ενημερωθούν σχετικά με σωστή διατροφή και υγεία. Το 100% των παιδιών πηγαίνει στο σχολείο στη Νορβηγία, ενώ το 97% έχει και περαιτέρω εκπαίδευση, και αυτό είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία.

  1. Ολλανδία:

Το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος παιδείας της Ολλανδίας, πέρα από το υψηλό επίπεδο, είναι οι ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση σε όλους. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος θέλει να πάει σχολείο ή να σπουδάσει στην Ολλανδία αλλά δεν ξέρει να μιλάει τη γλώσσα, αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς τα μαθήματα διδάσκονται και σε άλλες γλώσσες.

Επιπλέον, δίνεται μεγάλη υποστήριξη σε μαθητές από πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα και εθνικές μειονότητες. Σύμφωνα με την UNESCO, υπάρχει επιπλέον 58% εκπαιδευτικό προσωπικό που ασχολείται αποκλειστικά με πιο αδύναμους κοινωνικά μαθητές.

Τέλος, προτεραιότητα είναι η ψυχική υγεία των παιδιών, με τη δουλειά για το σπίτι είναι ελάχιστη, ώστε να μην υπάρχει άγχος. Πράγματι, τα παιδιά στη Ολλανδία είναι από τα πιο ευτυχισμένα στον κόσμο.

  1. Γερμανία:

Μία τόσο οργανωμένη χώρα σαν τη Γερμανία, είναι λογικό να έχει και ένα λαμπρό σύστημα παιδείας. Τα πανεπιστήμια της Γερμανίας θεωρούνται ότι έχουν από τα υψηλότερα ακαδημαϊκά επίπεδα στον κόσμο, γι αυτό και προτιμούνται από φοιτητές από πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η παιδεία στη Γερμανία είναι αποκλειστικά θέμα του κράτους, και όχι των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων. Μία χώρα που δίνει τη μέγιστη σημασία στην παιδεία, μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε και με καινούριες ρυθμίσεις και τροπολογίες να έχει άριστη παιδεία που απευθύνεται στους περισσότερους.