Πόσο σημαντικά είναι τα κτίρια ενός σχολείου για τη μάθηση των μαθητών

Οι υποδομές ενός σχολείου είναι εξίσου σημαντικές με την επιλογή ικανών δασκάλων για τη μάθηση των παιδιών. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Salford, που έγινε πριν μερικά χρόνια, έδειξε ότι οι καλοφτιαγμένες αίθουσες διδασκαλίας μπορούν να βελτιώσουν την επίδοση των μαθητών κατά 25%. Μάλιστα, σύμφωνα με μία άλλη έρευνα που έγινε από μαθητές των σχολείων του Blackpool, αποδείχτηκε ότι ο φωτισμός και τα χρώματα είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν θετικά την αποδοτικότητα των μαθητών.

Πόσο σημαντικά είναι, λοιπόν, τα κτίρια ενός σχολείου και η διαμόρφωση του σχολείου για τη σωστή εκπαίδευση των νέων του αύριο;

Η κατάσταση των σχολείων σήμερα

Είναι γεγονός ότι σε πολλές χώρες του κόσμου οι εγκαταστάσεις στις οποίες τα παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους με στόχο τη μόρφωσή τους, είναι απαράδεκτες. Εφόσον είναι ήδη γνωστή η σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας, θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη και η σχέση μεταξύ χώρου και χρήστη στη σχεδίαση και ανοικοδόμηση των σχολείων.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες χώρες οι οποίες επενδύουν στα σχολεία τους, κάνοντας την εμπειρία των παιδιών καλύτερη και βελτιώνοντας αισθητά τους εκπαιδευτικούς χώρους τους. Στην κοινωνιολογία, μάλιστα, μελετάται η διαδικασία της λεγόμενης «πρώιμης κοινωνικοποίησης», η οποία αφορά τη διανοητική ανάπτυξη και την κοινωνική συμπεριφορά που αναπτύσσονται στις ηλικίες 1 έως και έξι ετών ενός παιδιού. Τότε ένα παιδί αναπτύσσει τις κοινωνικές, τις ηθικές και τις αντιλήψεις συμπεριφοράς που διαμορφώνουν το χαρακτήρα του.

Η αρχιτεκτονική των σχολείων ως εργαλείο μάθησης

Δεδομένου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και συνεπώς έχει διαφορετικές ανάγκες από τα υπόλοιπα παιδιά, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αρχιτεκτονική ενός σχολείου ώστε να είναι καλύτερη η εμπειρία των παιδιών μέσα σε αυτό. Είναι λάθος να δίνουμε έμφαση στη μαθησιακή επένδυση κατά την ενηλικίωση ενός παιδιού. Αυτή, θα πρέπει να ξεκινάει από τα πρώτα στάδια της ζωής του.

Ευτυχώς, σύμφωνα με μελέτες από όλο τον κόσμο, έχουν ήδη γίνει μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση των παιδιών τα τελευταία χρόνια, και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλά αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία συνδυάζονται με τις μεθόδους εκπαίδευσης. Στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει εγχειρήματα με κοινωνικό αντίκτυπο που στοχεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών μέσω διανοητικών δεξιοτήτων και εργαλείων. Στο δημόσιο τομέα, έχουν προσληφθεί πολλοί αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν σχολικά σχέδια, τα οποία θα εστιάζουν στο σχεδιασμό του χώρου των σχολείων.

Η εκπαίδευση του αύριο

Καθώς περνούν τα χρόνια, αλλάζουν πολλά πράγματα αλλά τα μοντέλα παραμένουν τα ίδια. Παρόλο που γίνονται βήματα προς την καλυτέρευση των σχολείων, τα προβλήματα αυξάνονται όλο και περισσότερο καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία μέρα με τη μέρα. Με την εισαγωγή των εναλλακτικών τεχνολογικών μεθόδων στα σχολεία, μέσω των οποίων οι μαθητές μορφώνονται και εκπαιδεύονται, όλα αυτά τα σχέδια που έχουν ήδη γίνει, αχρηστεύονται αυτόματα.

Η σωστή προσέγγιση του προβλήματος αυτού είναι η εστίαση σε σχέδια τα οποία δεν αφορούν μόνο το εργονομικό κομμάτι, αλλά προτρέπουν κιόλας τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να φτιαχτούν σχέδια τα οποία θα αφορούν τη φυσική, διανοητική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών. Τα σχέδια αυτά, δε θα πρέπει να είναι μόνο εργαλεία εκπαίδευσης, αλλά θα πρέπει να παρέχουν και λύσεις στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι, ακόμη και παιδιά τα οποία ζουν σε μη προνομιούχες συνθήκες, θα μπορέσουν να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τα υπόλοιπα παιδιά. Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη εφαρμοστεί και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών.