Πώς η Εικονική Πραγματικότητα αλλάζει τον κόσμο

Με την εμφάνιση της Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΠ), βρισκόμαστε ενώπιον μιας επανάστασης που τελικά θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε , την εργασία και το παιχνίδι. Θα επηρεάσει τις βιομηχανίες σε ευρεία κλίμακα, από την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, μέχρι τη διασκέδαση και το εμπόριο. Τα περισσότερα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να μετατραπούν με επιτυχία σε μορφή ΕΠ, με νέα και καλύτερη αλληλεπίδραση, ενώ η ποικιλία των ακουστικών οδηγεί στην εμφάνιση καινούργιων παιχνιδιών με νέο περιεχόμενο.

Η ΕΠ πρόκειται να μεταμορφώσει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, ζούμε, επικοινωνούμε και συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Σε δεκαετίες από τώρα, θα κοιτάξουμε πίσω και θα αναρωτηθούμε πώς ζούσαμε κάποτε χωρίς τεχνολογίες όπως η ΕΠ, η οποία θα κυριαρχήσει στο τεχνολογικό τοπίο τα επόμενα χρόνια. Παρακάτω θα δούμε πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν.

Αύξηση της ευκολίας σχεδιασμού

Μεγάλο μέρος της αγοράς ακινήτων και της ανακαίνισης βασίζεται στην ανάγκη για σύλληψη ιδεών. Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου η ευκολία αυξάνεται χάρη στην οπτικοποίηση και τον ρεαλισμό που παρουσιάζονται μέσα από τις συσκευές ΕΠ. Ο σχεδιασμός βοηθά επίσης στην αρχιτεκτονική και την κατασκευαστική βιομηχανία. Απλώς φανταστείτε να έχετε ένα κτίριο ή ένα σπίτι σχεδιασμένο για εσάς και να είστε σε θέση να περπατάτε και να περιηγείστε στον χώρο σε κάθε στάδιο της κατασκευής.

Ανάπτυξη του βιωματικού μάρκετινγκ

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η ΕΠ θέλει να αλλάξει τον κόσμο είναι μέσω του βιωματικού μάρκετινγκ στο ψηφιακό πεδίο. Το βιωματικό μάρκετινγκ δεν είναι χρήσιμο μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους καταναλωτές. Φανταστείτε να μη χρειάζεται να αφήσετε την άνεση του σπιτιού σας και να είστε σε θέση να λάβετε μια απόφαση που βασίζεται σε δεδομένα σχεδόν ρεαλιστικών εμπειριών για κάθε πιθανή κατάσταση.

Μείωση της πολυπλοκότητας στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

Φανταστείτε επίσης να είστε σε θέση να μάθετε οτιδήποτε, όπως να μιλάτε με αλλοδαπούς ή να σας προσφέρονται συναρπαστικές ευκαιρίες εκμάθησης ξένων γλωσσών χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας. Η ΕΠ μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πιο πολύπλοκα πεδία όπως η επιστήμη των πυραύλων, η ηλεκτρολογία, η αστροφυσική και η τεχνητή νοημοσύνη μέσω εικονικών πρακτικών εμπειριών.

Βελτίωση των δυνατοτήτων απομακρυσμένου ελέγχου

Φανταστείτε να πετάτε ένα drone ή να φτάσετε σε ένα αεροπλάνο που αντιμετωπίζει κάποια μορφή προβλήματος, μέσω μιας συσκευής ΕΠ. Επίσης, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει για τον έλεγχο ενός μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου σε μια πολύ επικίνδυνη αποστολή στον Άρη ή σε έναν άλλο πλανήτη Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου, που είναι σχεδόν απεριόριστες.

Εύκολη αναπαραγωγή και χαρτογράφηση σε ξένα περιβάλλοντα

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η ΕΠ σίγουρα θα αλλάξει τον κόσμο είναι μέσω της αναπαραγωγής και χαρτογράφησης ξένων περιβαλλόντων. Φανταστείτε ότι είστε σε θέση να περπατήσετε στους δρόμους της Νέας Υόρκης ή να εξερευνήσετε το Σέντραλ Παρκ, όπως ήταν κάποτε πριν από εκατοντάδες χρόνια, πριν από την ανέγερση των ουρανοξυστών.

Συμπεράσματα

Είναι σαφές ότι οι εφαρμογές είναι ευρείες και σχεδόν απεριόριστες σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει η ΕΠ όταν πρόκειται για την αναπαραγωγή πραγματικών περιβαλλόντων ή για τη συμβολή στην κατασκευή αυτών που βασίζονται αποκλειστικά στην ανθρώπινη φαντασία. Φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες εφαρμογές που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον.